FREE SHIPPING WITHIN THE NETHERLANDS

Rijksmuseum Amsterdam

Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam

Verkrijgbaar als A3-print.

Het Rijksmuseum vertelt 800 jaar Amsterdamse geschiedenis

Misschien wel het mooiste museum van Nederland: het Rijksmuseum Amsterdam gebouwd in 1879 naar het ontwerp van de beroemde architect P.J.H. Cuypers. Pierre Cuypers was behalve de architect van het Rijksmuseum, ook de ontwerper van het Centraal Station in Amsterdam en de architect van meer dan 100 kapellen en kerken. De troon waarop de Nederlandse koning elk jaar tijdens Prinsjesdag de troonrede uitspreekt, is ook van zijn hand.

De Geschiedenis van het museum

In opdracht van Napoleon verhuisde het Koninklijk Museumin 1808 naar Amsterdam. Daar werd het samen met de kunstverzameling van Amsterdam – waaronder De Nachtwacht– ondergebracht op de bovenverdieping van het Paleis op de Dam. In 1817 verhuisde de collectie van het Rijks Museum(zoals het werd genoemd na de troonsbestijging van Willen I) naar het 17e-eeuwse Trippenhuis.

TIP

Het Groot en Klein Trippenhuisis onderdeel van onze bijzondere stadswandeling Lekker & Smal Amsterdam: heerlijk eten en drinken in de smalste monumentjes van Amsterdam.
WIST JE DIT?

De Nachtwacht is een bijnaam. De volledige naam van dit meesterwerk is “De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren”

 

In 1885 was het Rijksmuseum Amsterdam voltooid en opende het grootste museum van Nederlandhaar deuren. In het prachtige gebouw werd behalve de collectie van het Rijksmuseum, ook de verzameling werken van levende meesters uit Haarlem, en het Haagse Museum voor Geschiedenis en Kunst ondergebracht. Het monumentale gebouw heeft meer dan 80 zalen en 1,5 miljoen kunstwerken, waarvan er steeds zo’n 8000 te bewonderen zijn. Samen vertellen zij het verhaal van 800 jaar Amsterdam.

WIST JE DIT?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog een groot deel van de collectie van het Rijksmuseum Wereldoorlog in veiligheid is gebracht? Dit gebeurde in 1942. Een deel van de collectie werd opgeslagen in een speciaal gebouwde kluis in de ondergrondse gangen van de Sint-Pietersberg bij Maastricht.

 

De bekendsteNederlandse meestersvan wie er schilderijen in het Rijksmuseum hangen zijn Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer en Frans Hals. Naast topstukken uit de Gouden Eeuw vind je er ook moderne aanwinsten. Zoals een op Mondriaan geïnspireerde jurk uit 1965, ontworpen door Yves Saint Laurent. De Nachtwachtvan Rembrandtis zondermeer het bekendste meesterwerk.

WIST JE DIT?

De Nachtwacht in 1975 zwaar beschadigd is door een bezoeker? De verwarde bezoeker vernielde het meesterwerk met een mes. De restauratie duurde meer dan 8 maanden. Helaas was het doek al eerder beschadigd geraakt. In 1911 hakte een man met een schoenmakersmes in op het schilderij. In 1990 was De Nachtwacht opnieuw het doelwit toen een man het doek met zoutzuur besproeide. Gelukkig kon een suppoost direct reageren waardoor het meesterwerk op tijd werd gered.

 

Het museum beheert ook een verzameling sculpturen, prenten, Aziatische kunst, maritieme voorwerpen en Delftsblauwe schalen. De collectie van het Rijksmuseum gaat duidelijk verder dan de Hollandse meesters. De rijke culturele geschiedenis van Nederlandkomt tot leven door scheepsmodellen en archeologische vondsten. Het Rijksmuseum laat 800 jaar Amsterdam zien: van de middeleeuwen tot nu.

Naeen ingrijpende restauratie en renovatie van tien jaar, heropende het grootste museum van Nederland, in 2013 feestelijke haar deuren. Sinds die tijd heeft het museum naast oude meesters ook een nieuw ontworpen tuin: de ideale plek om te ontspannen te midden van de mooie omgeving. Het Rijksmuseum ontvangt elk jaar meer dan twee miljoen bezoekers.

 

NAAR DE SHOP